Elevator Architecture Award 2011

All Winners

“Studio Radionica Arhitekture” din Croaţia a căştigat Premiul Întâi în cadrul competiţiei internaţionale cu proiectul “Centrul Educaţional pentru Prevenirea Dezastrelor din Istanbul”

thyssenkrupp Elevator în parteneriat cu Municipalitatea din Istanbul au premiat cele trei proiecte câştigătoare din cadrul thyssenkrupp Elevator Architecture Award 2011 ce a avut loc în Istanbul în Decembrie 2011.

Proiectului prezentat de către Studio Radionica Arhitekture, susţinut de Goran Rako din Croaţia, i s-a înmânat Premiul Întai ($100,000) pentru propunerea de proiectare. Propunerea Centrului Educaţional de Educare şi Prevenire a Dezastrelor reprezintă o construcţie, cu o gradina spaţioasă printre clădirile ridicate în jur. Proiectul cuprinde toate specializările şi funcţiile de simulare din jurul unui parc luxuriant. Clădirea este proiectată drept microcosm, în mod egal tradiţional şi contemporan, oferind vizitatorilor şi angajaţilor săi o lume diferită, mai bună.  

 

Premiul al Doilea ($50,000) a fost acordat Studio Group Asia, condus de Manuel Der Hagopian din Vietnam.  Premiul al Treilea ($20,000) a fost acordat Studio 109 Architecţi, condus de Youssef Mallat din Liban. Premiile câstigătorilor au fost înmânate de către Primarul oraşului Istanbul, Dr. Kadir Topbas şi de către Preşedintele thyssenkrupp Elevator Architecture Award, Javier Del Pozo.

 

Dr. Kadir Topbas: “Sunt bucuros că a douăsprezecea ediţie a Competiţiei Internaţionale pentru Arhitectură, organizată la fiecare doi ani încă din anul 1988, a avut loc în  Istanbul. Doresc să-mi exprim mulţumirea pentru susţinerea în organizarea competiţiei, prin care proiecte convenţionale au fost dezvoltate pentru oraşe importante din Europa precum şi pentru Dubai. Prin urmare, am dezvoltat proiectul Centrului Educaţional de Educare şi Prevenire a Dezastrelor, care va fi prima instituţie din Turcia, prin intermediul unei competiţii internaţionale. Pe durata întregii competiţii, mai mulţi arhitecţi bine cunoscuţi de la noi ne-au fost alături. Aş dori să mulţumesc în primul rând Grupului thyssenkrupp Elevator şi Preşedintelui acestuia, Membrilor Juriului şi tuturor concurenţilor din întreaga lume care au participat şi au contribuit la proiect. “

 

Preşedintele thyssenkrupp Elevator Architecture Award, Javier Del Pozo a declarat: “În numele thyssenkrupp Elevator doresc să-mi exprim cele mai profunde mulţumiri în ceea ce priveşte interesul şi eforturile Municipalităţii din Istanbul acordate Premiilor pentru Arhitectură. Spiritul de colaborare a depăşit aşteptările.  Suntem siguri că viitorul Centrului Educaţional de Educare şi Prevenire a Dezastrelor va întruni nevoile şi cerinţele misiunii sale imediate şi funcţionale din cadrul unei clădiri unice şi inovatoare.”

 

Pentru acest proiect, Autoritatea Municipală Metropolitană din Istanbul a alocat un teren de 27,000 mp. Centrul va fi dotat cu aplicaţii audiovizuale şi sisteme în vederea simulării de cutremure, uragane, incendii, fum, inundaţii, prim ajutor şi comunicaţii de urgenţă. În centru vor fi amplasate un planetarium, o bibliotecă, centre de informare şi săli pentru seminarii şi întâlniri. 

 

Alegerea Istanbulului drept locaţie pentru desfăşurarea celei de-a XII-a Ediţii a thyssenkrupp Elevator Architecture Award, desfăşurată sub auspiciile Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor, reprezintă o recunoaştere internaţională a dezvoltării urbanistice şi culturale aparte a Istanbulului, precum şi rolul său în promovarea arhitecturii în lume. Pentru premiile de anul acesta s-a luat în considerare participarea a 2,692 arhitecţi din 1,495 echipe din 95 de ţări, în competiţie intrând un numar total de 287 proiecte din 59 de ţări. România a avut şi ea 5 reprezentanţi. Dintre aceştia, Arhitectul Bogdan Neagu s-a clasat între primii 10.

 

Proiectele prezentate la cea de-a XII-a Ediţie a thyssenkrupp Elevator Architecture Awards au fost expuse la Galeria de Arta  Republicană din Piaţa Taksim din Istanbul între 17 şi 30 Decembrie 2011.  

Despre thyssenkrupp Elevator
Cu peste 46,000 de angajati, v
ânzări de 5.3 miliarde euro (7.3 miliarde dolari) în anul fiscal 2010/2011 şi cu clienţi în 150 de ţări, thyssenkrupp Elevator este una dintre companiile de top în domeniul ascensoarelor. Portofoliul său include ascensoare de pasageri şi de marfă, scări şi trotuare rulante, precum şi soluţii de service pentru toate produsele. 900 de locaţii din întreaga lume pun la dispoziţie o reţea completă de vânzări şi servicii pentru a garanta apropierea de client.